YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin yiyecek üretim hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler kaliteli ara kademe insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiştir.
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenciye;
• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
• Beslenme ilkeleri ve hijyen ile ilgili işlemleri yapma,
• Temel yiyecek üretimi ve servisi ile ilgili işlemleri yapma
ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
• Mesleki yabacı dili kullanma,
• Aşçılık ve servis atölyesi dersinde sıcak ve soğuk soslar, et yemekleri, pilavlar kurubaklagil yemekleri, makarnalar, tatlılar, modern ve klasik usullerle servis, yiyecek içecek işletmelerinde konuk döngüsü, oda servisi yapma,
• Sebze yemekleri, balıklar ve su ürünleri, salatalar, hamur ürünleri, açık büfe, dolma ve sarmalar, çikolata ve fondü yapma,
• Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma
ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
• Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
• Pastanelerde,
• Kurum mutfaklarında,
• Kafeterya ve restoranlarda,
• Yemek fabrikalarında,
• Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
• Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda,
çalışabilirler.
Alanımızdan mezun olan her öğrencimiz;
• Kantin İşletmeciliği
• Pasta ve Tatlı Yapımı
• Profesyonel Kahve Hazırlıyıcı (BARİSTA)
• Otobüs – Tren Hostesliği
• Dijital Beceriler
Sertifikalarından birine sahip olacakları gibi;
Her öğrencimiz,
• İş Yeri Açma Belgesi
• Hijyen ve Sanitasyon Sertifikasına
sahip olarak mezun olacaklardır.